За топло-ладните денови спремете луто пилешко кое можете да го послужите со ориз или со компир. Лесно месо зачинето со вино, пиперка или портокал, ќе ги засити и најгладните.
Состојки:
- 1 – Поголемо пиле, исечкано на парчиња
- Лута ситно измелена пиперка
- 1кг- Портокали
- Маслац
- Сол, пипер
- Лук,кромид
1дл- бело вино.
Начин на подготовка:
На парчиња пилешко направете резови до коската па посолете и натапкајте со лута пиперка.
Исчистете неколку китки лук, изрендајте го на 3 дела, па внесете го во месото. Печете го во пилешка здела и полијте го со сок од исцедени портокали.
Растопете маслац во тава и кратко препржете тенки кругови од кромид.
На кромидот додајте го месото, и препржете го од двете страни, додадте малку вода и вино и динстајте 30 минути.
Послужете ги врели , со ориз или со пире од компир.