Состојки:
-400гр пишкоти
-250мл млеко
-5 лажици рум
-200мл слатка павлака
-кора од лимон
-2 кесички ванилин шеќер
-150гр шеќер во прав
-800мл кисло млеко
-2 кесички желатин
-10 лажици вода
-400гр јагоди
Подготовка:
1.Тркалезен калап за торта (26см) премачкајте го со путер.
2.Ѕидовите од калапот обложете г со пишкоти кои кратко сте ги потопиле во мелко помешано со рум. Пишкотите исечете ги така што ќе бидат до висината на калапот, а на дното наредете ги останатите пишкоти.
3.Павлаката изматете ја додека не добиете густа смеса и додадете ја кората од лимон, ванилин шеќер, а потоа додадете и шеќер во прав и киселото млеко.
4.Желатинот помешајте го со вода и оставете го 10 минути да се згусне. Мешајќи загрејте додека не се стопи. Постепено додавајте го во подготвената смеса.
5.Потоа врз смесата-кремот наредете ред јагоди исечени на кругови, а врз јагодите натопени пишкоти.
6.Распоредете го преостанатиот крем и врз јагодите. Тортата оставете ја неколку часа да се стегне.