Пишкота торта со јогурт и јагоди!

24 март, 20120
torta

Состојки:

-400гр пишкоти

-250мл млеко

-5 лажици рум

-200мл слатка павлака

-кора од лимон

-2 кесички ванилин шеќер

-150гр шеќер во прав

-800мл кисло млеко

-2 кесички желатин

-10 лажици вода

-400гр јагоди

 

Подготовка:

1.Тркалезен калап за торта (26см) премачкајте го со путер.

2.Ѕидовите од калапот обложете г со пишкоти кои кратко сте ги потопиле во мелко помешано со рум. Пишкотите исечете ги така што ќе бидат до висината на калапот, а на дното наредете ги останатите пишкоти.

3.Павлаката изматете ја додека не добиете густа смеса и додадете ја кората од лимон, ванилин шеќер, а потоа додадете и шеќер во прав и киселото млеко.

4.Желатинот помешајте го со вода и оставете го 10 минути да се згусне. Мешајќи загрејте додека не се стопи. Постепено додавајте го во подготвената смеса.

5.Потоа врз смесата-кремот наредете ред јагоди исечени на кругови, а врз јагодите натопени пишкоти.

6.Распоредете го преостанатиот крем и врз јагодите. Тортата оставете ја неколку часа да се стегне.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi