Пресолената храна го намалува интелектот

3 јануари, 20120
3

До овој момент фактот дека солта има негативен ефект за срцето и крвоносниот систем беше основната теза која се истакнуваше, кога се дискутираше за тоа зошто не е добро да ја пресолуваме храната.

Сега веќе знаеме дека солта има исто толку силно негативно влијание и врз мозокот, а резултатот од тоа е намалување на интелектот. Канадски лекари стигнале до заклучокот дека прекумерната консумација на сол води до загуба на голем дел од умствените способности. Тоа, велат тие, јасно се забележува кај луѓето кои редовно злоупотребуваат со употребата на сол – кај нив мозочната активност видно се забавува, додека кај оние кои ја консумираат во препорачаните граници ваквиот процес наспапува многу побавно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *