Ракчиња кои градат нивна сопствена галаксија

29 јануари, 20120
yuvt79

Мали пустински и воинствени ракчиња во Малезија и Австралија ги градат своите домови копајќи дупчиња на песочните плажи. Долу во дупката овие ракчиња прават топчиња од кои ги тркалаат до површината, по 2-3 во исто време.  Туркајќи ги топчињата далеку од дупката тие во песокот формираат нешто како цвеќе од песочни топчиња или галаксија од песочни топчиња.

Одблизу можете да ги видите скоро перфектно сверните топчиња кои ги прават ракчињата. Во најмала рака може да се каже дека се беспрекорно прецизни во нивниот метод.

Исто како што нашите галаксии се поделена со простор така се и галаксиите на ракчињата – тие се шират по должината на плажата.

Во вечерните часови брановите на плимата ја измиваат целата плажа, за следниот ден на осека ракчињата повторно ја почнат својата работа.

Сепак колку и да се непостојани, овие каналчиња може да се песочните топченца кои ракчињата ги вадат се сведоштво за нивната упорност и желбата за опстанок.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma