Риба со домати и маслинки

popara13 април, 20121min00
Grilled_tilapia_with_tomato_basil_relish-96dpi

Состојки:

 

  • 1 кг лосос или туна
  • сок од еден лимон
  • сол
  • 1 шолја црни маслинки, исеч­кани на пого­леми пар­чиња
  • 150 гр шери домати, исеч­кани на четвр­тини
  • 3 големи лажици вио­ле­тов кро­мид, ситно исеч­кан
  • 3 големи лажици копар
  • 1 голема лажица мајо­ран, ори­гано или боси­лек, ситно исеч­кан
  • 2 големи лажици маг­да­нос, ситно исеч­кан
  • 1 голема лажица малси­ново масло
  • 1 голема лажица оцет
  • сол и црвен пипер

Начин на подговување:
Нај­до­бро е филе­тите риба да се под­го­тват на скара (ако немате услови, може и во шпо­рет). Филе­тите пре­мач­кајте ги со сокот од лимон и сол од двете страни. Печете сѐ додека месото од рибата не почне да се раздвојува.

Во меѓу­време, можете да го под­го­твите дода­то­кот од зелен­чуци и зачини. Сите состојки се мешаат во еден подла­бок сад со средна големина.

При серви­ра­њето, на секоја пор­ција риба (филет) дода­дете и 1/3 шолја од дода­то­кот со зелен­чук и зачини.

 

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma