Потребни состојки:
– 500гр шпагети
– 500гр мелено говетско месо
– 2 лажици свеж магдонос
– 60гр колбаси
– 60гр пармезан
– 3 лажици доматно пире
– 1 јајце
– 15гр путер
– главица кромид
– 2 лажици сув босилек
– лажичка оригано
– 440гр излупени домати
– 125мл говедска супа
– 125мл бело вино
– лажичка шеќер во прав
Начин на подготовка:
Помешајте во сад говедско месо, сецкан магдонос, колбаси исецкани на кругови, пармезан и лажичка доматно пире со изматено јајце. Смесата обликувајте ја во топчиња, па пропржете во тефлонска тава 12 минути. Истопете го путерот во голема тава, додадете сецкан кромид, босилек и оригано, па кратко пропржете. Помешајте ги излупените домати, преостанатата количина доматно пире, супа од говедско месо, вино и шеќер, проварете и додадете ги ќофтињата. Со повремено мешање крчкајте околу половина час додека не се згусне. Сварете ги шпагетите во врела солена вода, исцедете ги и преку нив додадете ги ќофтињата.