Состојки:
• 250гр шпагети
• 150мл бело вино
• 50гр путер
• 1 праз
• 3 лажици масло
• 200гр лосос
• малку копар
• 1 китка магдонос
Подготовка:
Лососот исечете го на тенки парчиња и извалкајте го во мешавина од исечен магдонос и копар. Исчистете го празот, измијте го и исецкајте го на тенки кругчиња. Пржете го на путер и масло, посолете го и полијте го со виното. Оставете го сосот да се згусне на тивок оган. Сварете ги тетстенините во поголемо количество зовриена и посолена вода. Исцедете ги и префрлете ги во тавата со праз. Додајте го и лососот, измешајте сè заедно и додадете уште малку путер.
Сервирајте ги тестенините, декорирани со малку исецкан копар.