Студените месеци безспорно го прават изборот на полезни храни потежок. Навистина природно одгледаните овошја и зеленчуци намалуваат, но ова не значи дека не е возможно да се исхрануваме здраво и квалитетно и во зимата.
Еве четири популарни кај нас храни за во зима, кои истовремено се и многу полезни и здрави:
Само една порција ферментирана зелка ќе ви ја обезбеди дневната потреба од витамин Ц, а освен тоа зелката е богата и со витамини од Б групата, одговорни за работата на нервниот систем, здравиот сон и доброто расположение, понатака витамин ПП неопходен за густа коса и чиста кожа.
Компирите – ако раците ви измрзнуваат тогаш ориентирајте се кон нив, тие содржат многу калиум, кој ја подобрува циркулацијата.
Лукот – богат е со алицин, помага на организмот да се справи по лесно со вирусите и бактериите .
Киселото млеко – тоа учествува и го помага процесот на варење на храната како и ја олеснува апсорбцијата на витамините , го подобрува имунитетот и го штити организмот од инфекции.