Со сон до преживување – 17 видови на животни кои хибернираат!

20 април, 20120
hibernating-animals05

Погледнете и запознајте се со нив, дознајте се!!!!

Хибернацијата е состојба на неактивност и метаболичка депресија во температурата на телото на животните, споро дишење скоро никаков или сосема намален метаболизам.  Овие животни обезбедуваат енергија исклучиво преку водата кога другите извори на храна им се лимитирани. Складирајки резерви на енергија , масти по пат на спора физичка активност. Меѓудругото, во прилог им доаѓаат и ниските температури, подземните скровишта им претставуваат извор на живот, кога конзервираат храна додека трае недостатокот на други извори на храна, се до потоплиот период. Спориот метаболизам ги одржува во живот и прави да им биде намалена телесната температура. Овој процес на хибернација, може да трае неколну дена, недели, месеци , зависи од видот, амбиентот и температурата, годишното време и индивидуалните карактеристики на видот и издржливоста.

Јазовец

Хибернацијата во текот на летото се нарекува летен сон. Некои животни имаат поинакви карактеристики на неактивна состојба но и тие се ставаат во категоријата на хибернирање. Пред да навлезат во процесот, тие јадат голема количина,(залиха) на храна и наталожуваат протеини и масти за да ја издржат зимата. Некои животни, цицачи, хибернирааат дока се млади, кога се раѓаат кога и мајката хибернира, или по неа.

Лилјаци

Пости голама листа на вакви животни и вклучува, цицачи, риби, водоземци, рептили, гмизавци, пчели, полжави, глисти, молци, инсекти, птици, желки, пеперуги, Гила Чудовишта и сите тие проаѓаат низ процес на хибернација. Кога ќе ја прегледате листата ќе надете варијации на видови кои ја следат оваа стратегија. Цицачите како, лилјаци, мечки, верверички, хибернираат.Рептилите како желките, змиите, премногу хибернираат. Птиците како Ноќен буф,  и други птици како и водеземци као жабите и останати такви видови, хибернираат исто така.

Мечки

Овие животни складираат енергетска храна преку периодот на летото. Кога хибернираат тие ја коеристат нивната енергија од масните телесни наслаги, за малкуто енергија која ја трошат додека спијат. Некои животни како вервериците, ја складираат нивната храна во јами и пештери. Овие намирници им служат како оброк, додека ќе се разбудат. Ова значи дека нивната температура се софпаѓа со онаа на околината. Кога ќе почне да се менува времето , воздухот се загрева и тие се будат.

Пчели

Верверици

Дождовни црви

Лемури

Жаби

Хрчаци

.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi