Тулумби

5 април, 20122
tulumbi naslovna

Потребни состојки:

  • 300 гр. брашно
  • 300 гр. вода
  • 50 гр. маст
  • 6 јајца
  • 1200 гр. шеќер
  • 1 литар вода
  • малку сок од лимон
  • масло

Припрема:

Од 1 литар вода и 1 кгр. и 200 гр. шеќер сварете го најпрво шербетот и тоа да биде поryст и ставете во него сок од лимон. Ставете ја водата на оган со маста да зоврие и постепено додавајте го брашното. Откако зоврие убаво, тргнете го од оган и оставете го малку да се олади.

Потоа додавајте ги едно по едно сите јајца и месете додека не добиете мазно тесто. Ставете на оган маслото да се загрее и низ шприц за тулумби спуштајте ги тулумбите во маслото да се испржат.

Готовите тулумби вадете ги со решеткаста лажица и веднаш ставајте ги во шербетот. Провалкајте ги од сите страни во шербетот и редете ги во поголема чинија. Добар апетит!

2 comments

  • ljupka

    8 април, 2012 at 00:28

    6 be brat

    Reply

  • Александар

    5 април, 2012 at 10:26

    a kolku jajca

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi