Уштипци од домати

1 април, 20120
domat

Состојки:

  • 1 домат
  • 30мл маслиново масло
  • 1 јајце
  • 2 чешниња лик
  • 130гр презла
  • 90гр пармезан
  • 90гр фета сирење
  • Магдонос
  • Масло за пржење

Подготовка:

Исечете го доматот на кругови со дебелина од 1см. Загрејте ја рерната на 190 степени. Премачкајте ги парчињата домат со маслиново масло, распоредете ги на хартија за печење и печете ги 20 минути или додека не добијат златна боја.

Исецкајте го испечениот домат и додадете го во чинија со благо матени јајца, пире од лук, магдонос, презла, рендан пармезан и парчиња фета сирење. Додадете сол и бибер по вкус и добро промешајте. Оставете ја смесата да отстои 20 минути. Ако смесата е премногу ретка додадете уште презла.

Поделете ја смесата во осум топчиња и благо сплескајте ги. Во чинијата додадете брашно, сол и бибер. Уштипците тркалајте го во брашното и истресете го вишокот.

Пропржете ги уштипците во масло околу една минута од двете страни додека не добијат златна боја. Исцедете ги на салфетка  и послужете ги топли со јогурт.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi