Потребни состојки:
За полнење:
- 100гр млечно чоколадо
- 100гр чоколадо за готвење
- ванилин шеќер
- 3 лажици густин
- 200мл слатка павлака
- 2 јајца
За тесто:
- 150гр брашно
- половина лажичка прашок за пециво
- 50гр шеќер
- ванилин шеќер
- 100гр маргарин
Декорација:
- шеќер во прав
Начин на подготовка:
За полнење искршете ги на парчиња двете врсти чоколадо и мешајте на пареа со ванилин шеќер. Густинот помешајте го со две лажици слатка павлака. Во чоколадото најпрво изматете ја со миксер останатата слатка павлака и јајцата, па потоа густинот. Тестото ствете го на работна површина посипана со брашно и измесете го. Повеќе од половина од тестото развијте го во округло тавче, избодете го со вилушка и печете 12 минути на 180 степени. Останатото тесто обликувајте го во ролна и ставете го по краевите на плехот за да се добие висина од 2 сантиметри. Филот ставете го на запечената кора, вратете во рерна и печете уште 30 минути. Посипете со шеќер во прав.