Брзи крофни – со џем
Состојки:
1/3 чаша (од 250 мл) брашно за торти и колачи
7 гр прашок за пециво
1/3 чаша шеќер
1/3 чаша млеко
7 лажици масло за јадење
1 јајце
1/2 кафена лажичка екстракт од ванила
12 лажички џем, по една за секоја крофна
1/2 чаша путер
1/2 чаша шеќер
Загрејте ја рерната на 200 степени. Со вилушка се мати млекото, маслото, јајцата и ванилата. Измешајте ги брашното, прашокот за пециво и 1/3 чаша шеќер и добро измешајте. И не грижете се ако има грутки, смачкајте ги со вилушка или дрвена лажица. Не е потребно смесата премногу да се меша, бидејќи крофните ќе бидат тврди.
Исипете ја смесата во подмачкани калапи за мафини (12 калапи) – се полнат со смесата помалку од третина, па додадете по една лажичка џем. Додадете врз секој калап уште малку од смесата, додека не се наполни 2/3 од калапот.
Крофните се печат 20 минути додека не добијат златно кафена боја и не пораснат. Во меѓувреме стопете го путерот на пареа. Останатиот шеќер ставете го во посебен сад. Штом крофните ќе бидат готови, ги вадите од калапот, ги валкате прво во путерот, а потоа во шеќер. Се послужуваат топли.