Чоколадна фантазија
15 февруари, 20130
Потребни состојки:
- 8 јајца
- 1 путер или маргарин
- 200гр шеќер
- 4 лажици брашно
- 1 прашок за пециво
- 200гр чоколадо за готвење
- 3гл ладно млеко
Начин на подготовка:
Жолчките изматете ги со шеќерот, па додадете го омекнатиот маргарин, растопеното чоколадо, брашно и прашок за пециво.
Потоа лесно, со дрвена лажица изматете снег од белки и ставете да се пече во голем плех.
Печете 40 минути на 180 степени, па топлиот колач прелијте го со 3дл ладно млеко.
Фил:
- 1л павлака за шлаг
- 400гр чоколадо за готвење
Павлаката за шлаг и чоколадото ставете ги на тивок оган или на пареа. Мешајте додека чоколадото целосно не се растопи и додека павлаката не дојде до вриење. Топлиот фил полека прелијте го врз печеното тесто.
Оладете на собна температура, па ставете во фрижидер неколку часа и уживајте во чоколадната фантазија.