Потребни состојки:
- 4 лепчиња
- 400мл павлака за готвење
- 200гр сланина
- 500гр праз
- 500гр шампињони
- 350гр вргањ
- 100гр брашно
- Малку црвен пипер
- Сол
- Бибер
- Зачин
- 100мл бело вино
Начин на подготовка:
Исечете ја сланината на мали коцки и пропржете ја. Кога ќе пушти маснотија, додадете исецкан праз, па динстајте 15 минути празот да омекне. Додадете ги печурките исечени на листови и продолжете со динстање додека течноста не испари. Додадете брашно и црвен пипер, кратко пропржете, па прелијте со вино и вода или коцка супа по желба. Додадете сол и бибер, ако е потребно додадете и зачин и варете уште 10 минути. Кога чорбата ќе стане густа, истурете ја павлаката за готвење и добро измешајте. Послужете во издлабени лепчиња.