CNN историја: Тито е диктатор како Хитлер и Мусолини!

25 јули, 20132
1

Дејвид Вајтли кој ги разгледувал и опишувал објектите кои припаѓале на автократските владетели го посетил и бункерот на Тито и овој објект го вклучил во листата на места кои ги користеле тирани и автократи додека ги уништувале своите жртви.

Бункерот на Тито, летниковецот на Сталин, вилата на Мусолини се објекти кои припаѓале на автократски владетели кои со тек на време станале популарни туристички атракции.

“Дали посетата на овие места е поврзана со почитување на диктаторите, или е тоа уште една историска лекција? Или пак служи да се изрази почит на жртвите кои страдале под тој режим?“, пишува Дејвид Вајтли.

Бункерот на Тито

Тој во својата листа го вклучил нуклеарниот бункер на Тито сместен во Коњица, БиХ, кој во 2011 е отворен за јавноста. Испреплетените лавиринти и канцеларии, како и луксузните простории за секојдневен живот биле тајна се до почетокот на 90-те.

 

2 comments

 • DRAGAN

  26 јули, 2013 at 20:04

  I KOJ NAPISAL.A AMERIKA E GOLEM KONC. LOGOR.NEKA PISUVA ZA NIVNITE PRECEDATELI.NEMA NI EDEN STO NEKADE VO SVETOT NE PREDIZVIKAL VOJNA.NEKA BIDE ZA NIV DIKTATOR ZA NAS E SVETEC

  Reply

 • angel

  25 јули, 2013 at 11:44

  Ej Europa.
  Vie TiTo i Yugoslavija nema da go stignete ushte 500 god….Yugoslavija e svemirski brod koj i bega na evropa so svetlosni godini….poserkovci nevideni….

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi