Доаѓа интернет брз како светлината!

5 април, 20130
1

Научниците од универзитетот во Саутемптон тврдат дека успеале да ја зголемат брзината со која податоците се пренесуваат со помош на оптички кабли кои се користат за најважните врски на интернетот.

Експертите велат дека создале специјални влакна кои ја пренесуваат информацијата со брзина од 99,7% како онаа на светлината.

Што побрзо светлината патува низ оптичките влакна толку помалку има доцнење на преносот на податоци. Во споредба со влакната од полно стакло кои се користат денес и каде светлината патува со 69% од брзината на светлината.

Покрај брзиот пренос на голема количина податоци, преносот на податоци со низок степен на доцнење е се повеќе баран од страна на финансиските институции поради алгоритмичката размена на високи фреквенции каде брзината на добиениот одговор е клучна.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi