Потребни состојки:
- 400гр мелено месо
- 150гр ориз
- 1 главица кромид
- 1 јајце
- сол
- бибер
- презла
- сос од домати
- зачини
- 2 чешниња лук
- магдонос
Начин на подготовка:
Оризот сварете го делумно, исцедете го и оладете. Помешајте го оладениот ориз, масо, јајце, сол, бибер, зачини, сецкан кромид и лук и магдонос. Се добро измешајте со рака и ако треба додадете презла за смесата да биде густа. Правете топчиња со саканата големина и валкајте го тестото во брашно. Направете поредок сос и истурете го по дното на тепсијата, наредете ги кнедлите по сосот и прелијте со останатиот дел од сосот. Ставете во рерна и печете околу половина час на 200 степени. Служете со пире од компир.