Комета ќе го уништи Марс во 2014 година!

3 март, 20130
4

Кометата С/2013 А1 со пречник од 10 до 50 км би можела да удри во Марс октомври 2014, што претставува опасност и за Земјата. Доколку кометата удри во Црвената планета ќе направи кратер десет пати поголем од самата комета и таа би експлодирала со јачина од 20 милјарди мегатони. На Земјата ваквиот удар би предизвикал вистинска катаклизма.

Американскиот астроном Фил Плат тврди дека овој судар помеѓу кометата и Марс би можел да предизвика експлозија 25 милиони пати појака од најаката тестирана нуклеарна бомба на земјата.

Ако кометата удри во Марс тоа би претставувало катаклизма не само за таа планета туку и за целиот Сончев систем. Од силниот удар во космосот би одлетале помали делови кои многу лесно би можеле да паднат на Земјата, а повеќето би биле поголеми од последниот метеор кој падна во Русија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber