Многу здравје во чаша топло какао

19 јануари, 20130
Toplo cokolado

Бидејќи е зима, ние треба да најдеме начин да не се предадеме на мрачно расположение и да се радуваме на единствениот плус на лошото време – удобноста на топлиот дом. За да биде чуството уште попријатно ќе ви треба и чаша топло какао. А идеjата ни е позајмена од едно истражување, според кое вкусниот топол пијалок делува волшебно не само на вкусовите рецепти туку и на срцето.

Според експертите од Харвард секојдневната консумација на какаовите флавоноиди ги има следниве ефекти врз организмот:

Го намалува систоличниот крвен притисок;

Го намалува лошиот ЛДЛ холестерол;

Го зголемува добриот ХДЛ холестерол;

Ја намалува инсулинската резистентност;

Помага на крвоносните садови и крвоносниот систем;

Единствениот важен услов е да не употребувате од оние пакувани какаови смеси, а вистинско темно, без никакви додатоци какао во прав, бидејќи тоа содржи 70% повеќе од полезните материи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *