Најбогатиот човек во историјата на човештвото

27 декември, 20130
9

Манса Муса бил африкански крал од 14-от век и ја држи титулата за најбогат човек на светот. Со богатство, прилагодено на инфлацијата, од 400 милиарди, Муса е многу подобар од денешните најбогати луѓе на светот.

Манса владеел во почетокот на 14-от век, а своето богатство го стекнал со експлоатација на злато и сол.

После неговата смрт, наследниците не биле во состојба да го сочуваат неговото богатство кое било исцрпено поради војните.

На второ место се наоѓа семејството Ротшилд чии потомци и понатаму се едни од најбогатите луѓе на светот. Мајер Ротшилд влегол во светот на банкарството кон крајот на 18 век и стекнал богатство од 350 милиони долари.

Трет на листата е Џон Рокфелер, најбогатиот американец кој некогаш живеел и неговото богатство изнесувало 340 милиарди долари во моментот на неговата смрт.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber

- Roblox Vega X Exploit