Пилешко полнето со сирење и брокула

5 февруари, 20130
pilesko

Потребни состојки:

  • 3 половини пилешки гради
  • 1 јајце
  • 2 лажици вода
  • презла
  • 2 чаши сецкана брокула
  • 5 парчиња сирење по ваш избор
  • сол
  • масло
  • пршута по желба

Начин на подготовка:

1. Рерната загрејте ја на 180 степени. Во мал сад измешјате јајца, малку сол и вода, а во друг ставете презла.

2. Пилешкото исечете го на шницли и по желба можете малку да ги истолчите, ако сакате да бидат потенки. Ако месото е тенко, полесно ќе го замотате и поврзете со чепкалка. Секое парче сирење исечете го на половина.

3. На средина на пилешкото ставете половина парче сирење, а на крајот ставете брокула. Замотајте го пилешкото и поврзете со чепкалка за да не се одмота и малку посолете.

4. Кога така ќе го подготвите пилешкото, натопете го во јајце, па во презла и ставете на плех за печење. Попрскајте со малку маслиново масло и печете околу половина час додека не биде готово.

5. Друга опција, наместо јајцата и презлата за поховање, пилешкото да го испечете посебно и на крај да го замотате во пршута која ќе го подобри вкусот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *