Начин на подготовка:
- 600гр пилешко бело месо
- китка магдонос
- 1 јајце
- парче бел леб
- малку млеко
- сол
- бибер
- 50гр путер
- 200гр шампињони
- помала главица кромид
- 200гр гауда
За поховање:
- брашно
- јајце
- пченкарно брашно
Начин на подготовка:
Магдоносот исчистете го, сипете вода и ставете го белото месо да се вари со зеленчукот. Вареното месо изладете го и измелете. Средината на лебот натопете ја во млеко, исцедете и додадете во меленото пилешко. Додадете јајце, омекнат путер, сол и бибер, па смесата добро измесете ја со раце. Шампињоните пропржете ги со лук, а сирењето исечете го на тенки листови. Меленото месо поделете го на четири дела и од секој направете коцкаст облик. Во средината наредете листови сирење, преку него ставете фил од печурки, преклопете и со раце формирајте медалјони. Натопете ги во брашно, потоа во јајца, па во пченкарно брашно. Пржете на загреано масло убаво да поруменат.