Се раѓа нова економска Југославија без Хрватска и Словенија, но со Албанија!

16 јули, 20133
15

Заедничките седници на владите од земјите на бивша Југославија се се почести, а се вели дека е возможно создавање на западен Балкан со оглед на тоа дека ЕУ не планира проширување до 2020 година. Србија неодамна организираше регионален форум, а наскоро се очекува и седница со македонската влада потикната од економски интерес за двете страни.

Така Ивица Дачиќ премиерот на Србија после заедничкаата седница на владата на Србија и Македонија претстави иницијатива за обединување на регионот околу заедничките интереси по моделот на Скандинавија или балтичките земји.

Крајната цел е оваа интеграција да заживее во економски план, да се создадат работни места и на крај овие земји да станат дел од ЕУ. Тоа е и целта на ЕУ и поради тоа овие состанаци се одржуваат се почесто. Исто така тука постојат низа заеднички проблеми кои би можеле заедно да се решаваат, а тука е и борбата против корупцијата и криминалот.

Речиси е сигурно дека земјите од бивша Југославија, минус Словенија и плус Албанија ќе се најдат во таа балканска федерација. Што ќе се случи со Хрватска тоа самите тие ќе одлучат, но веруваме дека нивните економски интереси сепак ќе ги вратат назад во рамките на бивша Југославија, тврдат аналитичарите.

 

3 comments

 • angel

  17 јули, 2013 at 14:22

  A SFRJ edna den ke se vrate..

  Reply

 • angel

  17 јули, 2013 at 14:22

  a slovenija i hrvatska najgolemite vinovnici za raspadot na sfrj ke go popusat i ke odgovaraat za spionaza i izdavanje na tajni na jugoslavija i za terorizam vrz SFRJ….

  Reply

 • angel

  17 јули, 2013 at 14:13

  ja neznam sho se ceka,site znaeme deka bevme pojaki i od posranata cela evopa….ne smeeeee da se cekaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi