
Состојки:
За кора:
6 белки
180 гр шеќер
180 гр ореви
Крем:
6 жолчки
100 гр маргарин
100 гр шеќер
100 гр чоколадо
Подготовка:
Изматете 6 белки со 180 гр шеќер па во смесата додадете и 180 гр ореви. Мешајте додека не се соедини. Бидејќи оваа количина е доволна за 2 кори, исипете половина од смесата во плех со димензии 20х30см обложен со хартија за печење и печете 25 минути на 180 степени.
Од испечената кора веднаш отстранете ја хартијата бидејќи ако се олади, ќе се залепи.
На ист начин се пече и втората кора.
Жолчките се матат со шеќер додека смесата не побели, се додаваат парчиња чоколадо, па садот се загрева на пареа. Кога ќе проврие, оставете го на оган се додека не згусне, а потоа се трга на страна за да се олади.
Маргаринот се мати и му се додава од ладната смеса со жолчките со постојано мешање. Нанесете половина од кремот врз едната кора. Врз тоа следува втората кора и вотората половина од кремот.