Возможно е „враќање во живот“ за диносаурсите?!

23 декември, 20130
5

Експерти по биохемија од универзитетот во Оксфорд сметаат дека диносаурсите може да се вратат во живот со помош на ДНК од птиците.

Тие сметаат дека со модификација на одредени гени кои се наоѓаат во ДНК-та на современите птици би требало да биде возможно да се направи геном на овие праисториски животни.

“Знаеме дека птиците се дирекни потомци на диносаурсите и оваа еволуција значи дека длабоко во ДНК-та на денешните птици постојат исклучени гени кои ги контролирале особините кои ги имале динусаурсите. Тоа упатува на идејата дека можеме да направиме дееволуција и да ги воскреснеме диносаурсите“, се зборовите на експертите.

Додаваат дека сите животни и растенија имаат заеднички претци кои живееле пред 1,6 милиарди години и дека дееволуцијата е реален процес кој може да се оствари.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber

- Roblox Vega X Exploit