Запечени макарони со мелено месо и печурки

3 декември, 20130
19

Состојки:

1 пакетче макарони

500 гр мелено месо

400 гр печурки

1 главица кромид

Сол, бибер, вегета и малку масло за јадење

1 тегла (900 гр) сос за шпагети

200 гр рендано сирење (моцарела или по избор)

Подготовка:

Рерната се загрева на 200 степени. Тестенината се вари во солена вода, се цеди и се полива со ладна вода за да не се лепи. Додека тестенината се вари се подготвува сос. Во малку масло пропржете ситно сецкан кромид. Во кромидот додадете го месото и зачините и пржете уште 10 минути. Печурките исецкајте ги по желба и додадете ги месото. Динстајте на тивок оган додека печурките омекнат. Кога ќе биде готово се додава шпагети сосот (доматен сос). Се остава да крчка па се додава смесата во макароните. Се добро измешајте и префрлете ги макароните во тепсија подмачкана со путер. Додадете го ренданото сирење. Се пече додека сирењето не се стопи и добие златно кафена кора од горе.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *