Баклава со пудинг

23 септември, 20140
2

Состојки:

3 пудинзи од ванила

1 л. млеко со шеќер по вкус за пудинг

4 јајца

1 дл. масло

1/2 кг. кора за баклава

1/2 кг. шеќер

Подготовка:

Сварете пудинг со млеко и засладете го по вкус. Оставете го да се олади.

Изматете јајца со 4 лажици шеќер, додадете масло.

Редете ги корите една преку друга и секоја мачкајте ја со заматените јајца.

Така наредете 5 кори. На петтата кора ставете пудинг по долгата страна и свртете ја во ролат.

Од сите кори можете да направите 3 ролати,  зависно од дебелината на кората. Нека бидат 4, доколку корите се исклучително тенки. Испечете ги ролатите, но внимавајте да не се испечат – би требало само малку да пожолтат. Оставете ја печената баклава да се олади. Направете шербет од шеќер и 2 чаши вода. Оставете да врие уште 2-3 минути. Прелејте преку баклавата и оставете да се олади.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *