Состојки
- 280 г брашно
- 2 лажички прашок за пециво
- 240 мл млеко
- 120 мл масло за готвење
- 100 г шеќер
- 120 г путер (или маргарин) (за валкање на крофните)
- 120 г шеќер (за валкање на крофните)
- 1-2 кесички ванилин шеќер (за валкање на крофните)
Подготовка
- Загрејте ја рерната на 180 степени. Малите калапите за колачиња премачкајте ги со масло и набрашнете ги за на не се залепат крофните.
- Во подлабок сад, со миксер, изматете ги сите состојки потребни за подготовка на мини крофните.
- За полесно да ги наполните калапите, смесата префрлете ја во кеса за замрзнување, исечете го крајот (налик на готварски шприц) и наполнете ги калапите (отприлика до пола).
- Печете ги околу 10 минути или се додека не добијат златно-кафена боја.
- Во меѓувреме, стопете го маргаринот или путерот. Во друг сад измешајте го шеќерот заедно со ванилиниот шеќер.
- Секоја крофна, потопете ја во маргаринот, потоа извалкајте ја во шеќерот и сервирајте ги. Добар апетит!
escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma