Мини шеќерни крофни

6 ноември, 20140
6

Состојки

  • 280 г брашно
  • 2 лажички прашок за пециво
  • 240 мл млеко
  • 120 мл масло за готвење
  • 100 г шеќер
  • 120 г путер (или маргарин) (за валкање на крофните)
  • 120 г шеќер (за валкање на крофните)
  • 1-2 кесички ванилин шеќер (за валкање на крофните)

Подготовка

  1. Загрејте ја рерната на 180 степени. Малите калапите за колачиња премачкајте ги со масло и набрашнете ги за на не се залепат крофните.
  2. Во подлабок сад, со миксер, изматете ги сите состојки потребни за подготовка на мини крофните.
  3. За полесно да ги наполните калапите, смесата префрлете ја во кеса за замрзнување, исечете го крајот (налик на готварски шприц) и наполнете ги калапите (отприлика до пола).
  4. Печете ги околу 10 минути или се додека не добијат златно-кафена боја.
  5. Во меѓувреме, стопете го маргаринот или путерот. Во друг сад измешајте го шеќерот заедно со ванилиниот шеќер.
  6. Секоја крофна, потопете ја во маргаринот, потоа извалкајте ја во шеќерот и сервирајте ги. Добар апетит!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi