Остроумни ли сте? Како мажите ќе успеат да го поминат мостот за 17 минути?

24 ноември, 20144
9

Четворица мажи сакаат да преминат преку мост навечер, со помош на една светилка…

4-mazi-i-most-kje-uspeete-li-da-ja-reshite-zagatkata-01.jpg

Мостот не е доволно цврст за да поминат преку него сите заедно, туку тој може да издржи само двајца мажи истовремено. Оние 2ца кои преминуваат преку мостот, мора да ја имаат светилката во нив.

На секој му треба различно време за да го помине мостот. На еден му требаат 10 минути, на друг 5, на третиот 2 и на четвртиот 1 минута за да го помине.

Откако ќе поминат двајца, некој треба да се врати и да ја пренесе светилката.

Како мажите ќе успеат да го поминат мостот за 17 минути?

 

 

4 comments

  • Toni

    30 ноември, 2014 at 10:21

    најпрво одат 1 и 2. тоа се 2 мин.
    се врака 1 . вкупно 3 мин.
    ја дава светилката на 10 и 5. вкупно 13 мин.
    се враќа 2. вкупно 15 мин.
    и на крајот 1 и 2 минуваат. вкупно 17 мин.

    Reply

  • jasmina

    27 ноември, 2014 at 19:59

    Vo pravo si Elena. Priznavam zgresiv

    Reply

  • Елена

    27 ноември, 2014 at 08:18

    Јасмина – правиш грешка кога размислуваш да го пуштиш тој што оди 1мин. да „оди да ја земе светилката“ – затоа што оди без светилка натака и тоа не е допуштено.
    ОДГОВОР: одат 2м и 1м ( за 2 минути),
    а се враќа 1м (вкупно 3 минути).
    Светиликата ја дава на 10м и 5м кои го преминуваат мостот (вкупно 10+3=13 минути),
    а се враќа 2м (вкупно 13+2=15 минути).
    2м си го зема другарчето 1м и заедно го помунуваат мостот (вкупно 15+2=17 минути).
    Сите се на другата страна од мостот, а следниот пат нека си земат повеќе батерии 🙂

    Reply

  • jasmina

    25 ноември, 2014 at 18:03

    За да го поминат мостот за 17 минути:
    најпрво по мостот одат човекот кој го врви за 2 и човекот кој го поминува за 10 минути. Тие го поминуваат заедно за 10 мин.
    потоа човекот кој го поминува мостот за 1 минута оди и ја зема светилката. Притоа тој троши 2 минути.
    на крај човекот кој го поминува мостот за 1 мин и оној кој го поминува за 5 мин. поминуваат по мостот за 5 минути.
    !0+2+5=17

    Мостот може да биде поминат и за пократко време 14 минути ако:

    најпрво по мостот одат човекот кој го врви за 5 и човекот кој го поминува за 10 минути. Тие го поминуваат заедно за 10 мин.
    потоа човекот кој го поминува мостот за 1 минута оди и ја зема светилката. Притоа тој троши 2 минути.
    на крај човекот кој го поминува мостот за 1 мин и оној кој го поминува за 2 мин. поминуваат по мостот за 2 минути.
    10+2+3

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber

- Korsan taksi - betasus giriş