Посна торта со јаболка

popara28 март, 20141min00
6

Состојки:

  • 5 средни јаболка  или 600 гр излупени јаболка се рендаат на крупно ренде.
  • 900 гр шеќер
  • 2 лажичиња сода бикарбона
  • 2 филџани зејтин
  • 650 гр брашно


Подготовка:

Изренданите јаболка и содата бикарбона се мешаат во пластичен сад со дрвена лажица и се оставаат да стојат 30 минути. За тоа време се промешува 2-3 пати.

На оваа смеса се додава зејтинот, па се меша. Потоа се додаваат брашното и шеќерот и се меша. По желба може да се додаде половина кесичка цимет, ореви и суво грозје.

Добиената смеса се пече во подмачкан плех од шпорет на 1800C, 30 – 40 минути.

Изладената посна торта се сече на коцки и се декорира со шеќер во прав.

На здравје!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma -

loodgieter den haag