Често имате главоболка? Знаете ли зошто?

14 ноември, 20150
9

Главоболката влијаје дури на 20 проценти од населението на Земјата, а воглавно се јавува после 25та година. Врз основа на локацијата и интензитетот на болката, може да се открие каков тип на главоболка имате.
Главоболката може да се јави поради различни причини, како симптом на друга болест а потоа обично е придружена со вртоглавица, повраќање и дезориентација или самостојно, како резултат на стрес.
За организмот може да биде стресна и адаптацијата на временските услови, како што е денес чест случај. Главоболката може да биде предизвикана од нервоза на работа или воопшто условите за живеење, кај жените причина можат да бидат и хормоналните промени и тогаш најчесто се јавуваат локалните главоболки или проблеми со синусите.
Препораките за луѓето кои имаат повремени главоболки, е да се изолираат од бучава и да го пригушат светлото, со цел да се ослободат сите сетила.

Како некој да ви ја стега глава со обрач – Тоа е тензична главоболка која се случува постепено, со умерен интензитет на болка. Најчесто се случува поради стрес и добро е да отспиете малку.
Главоболка во едната половина на главата – Станува збор за мигрена, која не е опасна главоболка, но е многу напорна. Таа може да потрае и до 72 часа. Ќе ја препознаете по пулсирачката болка со умерен и висок интензитет, а исто така, може да се јави гадење и преосетливост на бучава и светлина. Важно е да земете пилулапротив болка веднаш штом се појават симптомите.
Болка на слепоочниците – Ова се случува ако некој има пореметен зглоб на вилицата кој доведува до главоболка. Освен болката во слепоочниците, се јавува и болка во увото, лицето, се соочуваат со потешкотии при отворање и затворање на устата, а се слуша и клик кога вилицата се мрда.
Болка во челото – Овој тип на главоболка предизвикува воспаление на синусите. Болката може да се почувствува и на образите. Ќе ви помогне инхалација и туширање со топла вода (поради водената пареа која се вдишува).
Болка на една страна од лицето и често отечени капаци – Главоболка си силен интензитет и ќе трае во циклуси од две недели до еден месец. Тоа се случува во одредени периоди од годината, а меѓу двата напади може да помине и две години. Оние кои страдаат од вистинска главоболка реално велат дека е полесно доколку се движат. Болката се јавува на едната страна од главата, и обично на таа страна од лицето се затнува ноздрата или од не протекување, капакот отекува, окото е црвено, а лицето и челото се во пот. Овој тип на главоболка е почеста кај мажите.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber