Лепче со фета

28 декември, 20150
10

Состојки

Тесто

  • 430 гр. брашно
  • 180 мл. густ јогурт
  • 1 жолчка
  • половина пакетче сув квасец
  • ½ лажичка шеќер
  • ¼ лажичка сол

Фил

  • 150 гр. фета
  • 150 гр. кашкавал
  • 30 гр. маргарин

Начин на подготовка

Ставете го брашното, квасецот, солта и шеќерот во еден сад и малку промешајте. Жолчката малку изматете ја со виљушка, додадете го јогуртот и истурете во смесата. Месете додека не добиете меко тесто што нема да се лепи на рацете.

Направете 4 топчиња и растегнете кори кои не треба да бидат многу тенки. Во сад настрана, изгмечете ја фетата и додадете го ренданиот кашкавал, па направете 4 топчиња од смесата.

Врз првата кора ставете едно топче со кашкавал и нежно земете ги краевите за да го преклопите топчето.

Нежно притискајте со прстите врз топката од тесто, додека не се рашири и не стане во форма на кора.

Повторете ја постапката со сите 4 топчиња и оставете да одмори околу 15 минути. Шпоретот вклучете го на средна температура и во длабока тава ( која мора да има и капак) ставете путер да се растопи онолку колку што е доволно само за да ја намасти. Ставете една од корите и печете ја по 5-7 минути од двете страни, покриена со капак.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *