Октопод со палента

21 август, 20150
morska

Потребни состојки:

  • 8 лажици палента
  • 0,5дл маслиново масло
  • 1 кромид (изрендан и карамелизиран во чипс)
  • 2 лажици изецкани суви домати
  • 4-5 големи варени пипци од октопод
  • 1 лажица кисела павлака
  • 2 главици кромид
  • сол
  • малку чили

 

Начин на подготовка:

Сварете ја палентата во солена вода, и кога ќе биде готова прелијте во помали калапи премачкани со масло.

Додека е топла палентата посипете со карамелизиран кромид. Кромидот ќе го карамелизирарте ако го изрендате, помешате со малку мед и лимунов сок, малку посолете, па внимателно печете на тава на средна топлина, со постојано мешање, да не изгори.

На веќе оладената палента ставете петходно сварени пипци од октопод, па преку се посипете со саушени домати и ситно сецкан кромид. По желба додадете малку масло,сол и чили.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi