Потпечени макарони со топен кашкавал

7 декември, 20150
9

Потребни ќе ви бидат само 30 минути, а ќе добиете вкусен и сочен солен рецепт кој ќе му се допадне на целото семејство.

Потребни состојки:

  • 6 лажици путер
  • 6 парчиња леб
  • 5 ½ шолји млеко
  • ½ шолја брашно
  • 2 лажички сол
  • Лажичка бибер
  • 2 шолји кашкавал
  • 1 пакување макарони

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 190 степени.

Во мала тава ставете го путерот да се растопи и на нив со брзо мешање додадете го брашното сè додека не добиете компактна смеса. На нив додавајте го полека со мешање млекото додека повторно не добиете компактна густа смеса како сос. Во неа ставете ги зачините.

3-brzi-i-socni-recepti-idealni-za-ladnite-denovi-10.jpg

Во лонец 2 – 3 минути варете ги макароните на зовриена вода, а потоа процедете ги и додадете ги во сосот. Додадете ги и шолјите рендан кашкавал. Добро промешајте.

3-brzi-i-socni-recepti-idealni-za-ladnite-denovi-12.jpg

На крајот додадете ги парчињата леб кои претходно сте ги исечкале на коцки.

3-brzi-i-socni-recepti-idealni-za-ladnite-denovi-13.jpg

Вака подготвените макарони оставете ги да се печат во рерна 30 минути.

3-brzi-i-socni-recepti-idealni-za-ladnite-denovi-14.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *