Работа во Шведска: Се бараат беби-ситерки, готвачи, медицински сестри, молери…

22 јануари, 20151
21

Заводот за миграција на Шведска објави официјална листа од барани професии во таа развиена скандинавска земја, за во наредниот период да привлече квалитетен и образован кадар.
На листата професии за кои постои голема побарувачка во Шведска, а која е објавена на интернет страната на Заводот за миграција, се наоѓаат, меѓу другите, професии како беби-ситерки, електроинженери, готвачи, лимари, медицински сестри, молери, пекари, слаткари, водоинсталатери и стоматолози.

Меѓу бараните професии има аптекари, геометри, градежни инженери и техничари, инструктори за возење, комерцијалисти, лекари, механичари за камиони, наставници за основни училишта, педагози за лица со посебни потреби, психолози, работници за градба на железница и патишта, рудари…

Во Шведска се бараат и професии како педагози за слободни активности, советници за професионално и студиско насочување и забни хигиеничари.

Доколку работодавецот во Шведска повика кандидат на разговор за работа за една од бараните професии, барањето за работна дозвола може да се поднесе од Шведска наместо кандидатот да се враќа во својата татковина.

Повеќе информации за бараните професии може да се најдат на интернет страната на Заводот за миграции, “Migrationsverket”.

Според податоците на консултантската фирма “Ernst&Young”, просечната бруто плата во Шведска е 32.769 евра годишно, односно 2.730 евра месечно.

One comment

  • Dalibor

    7 октомври, 2022 at 21:11

    Sakam da rabotam vo vasata firma

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber

- Korsan taksi - betasus giriş