Солена торта со месо и лиснато тесто

popara10 декември, 20151min00
20

Потребни состојки:

  • 400 гр. лиснато тесто
  • 500 гр. мешано мелено месо
  • 50 гр салама
  • 200 грама печурки
  • Половина векна бајат леб
  • Главица кромид
  • Црвена и жолта пиперка
  • 2 јајца
  • 1 жолчка
  • Лажица масло
  • Сол, бибер и оригано

Начин на подготовка:

Најпрвин одмрзнете го лиснатото тесто и лебот омекнете го вода. На стана исечкајте ги кромидот, пиперките, саламата и печурките. Потоа загрејте го маслото и пропржете го кромидот. Додадете ги преостанатите состојки и пржете додека не испари течноста. Зачинете со сол, бибер и оригано и оставете да се излади.

Лебот кој претходно го потопивте во вода исцедете го и споете го со месото, јајцата и претходните состојки. Лиснатото тесто поделете го на два еднакви дела.

Првата половина ставете ја во подмачкан плех и завиткајте го краевите на внатре. Потоа врз неа наредете го месото и на крај покријте ја солената торта со втората кора од лиснатото тесто. Од горе премачкате со жолчката и печете 50 минути на температура од 180 степени.

Кога ќе биде готова исечете ја на парчиња и послужете со кисело млеко или јогурт.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma -

loodgieter den haag