7 предупредувачки знаци дека не сте здрави

21 октомври, 20160
4

Доколку имате генерално нездрав животен стил, тогаш веројатно сте свесни за тоа. Повеќето од нас сме свесни дека не треба да внесуваме ѓубре во нашето тело во секоја прилика, посегнувајќи по газирани сокови и целосно игнорирајќи ги суштинските потреби на нашето тело за вежбање – но, ние сепак го правиме тоа. Притоа, некако успеваме да го потиснеме досадниот глас кој се одзива во позадината на нашите умови и ни вели дека треба да прекинеме со лошите навики и да бидеме во форма.

Пораката може да дојде од нашата свест или од доктор, но ние сé уште ќе се преправаме дека сé е во ред. Дури и кога тие околу нас, пријателите, семејството или колегите, јасно можат да видат дека се повредуваме самите себеси.

„Нездрав“ е прилично нејасен термин и може да се однесува на многу работи. Доколку имате прекумерна тежина, може да се смета дека не сте здрави. Истото може да биде точно и ако имате премала тежина или едноставно имате лош начин на исхрана. Но, зборот „нездрав“ е прилично страшен кога постојат сериозни грижи за нашиот генерален физички и ментален интегритет. Постојат грижи на кои треба да им обрнеме внимание, во спротивно нашите животи може да завршат години пред време. Или, доколку успееме да преживееме, квалитетот на нашиот живот би можел да опадне значајно.

Па така, прашањето станува како да препознаете дали не сте здрави. Повторно, најверојатно вие веќе знаете и луѓето околу вас исто така знаат.  Исто така, постојат повеќе начини на кои тоа се манифестира, начини на кои луѓето можат да приметат дека не сте здрави, само со тоа што ќе ве погледнат или ќе раговараат со вас. Или, во случај некако да не сте свесни дека вашите избори му штетат на вашето тело, овие манифестации може да ви бидат потсетник – може да ви служат како откритие што ќе ви ги отвори очите дека е време за промена. Голема промена.

Еве седум знаци показатели дека не сте здрави, и дека е време нешто да преземете за тоа.

  1. Лоша кожа

Квалитетот на вашата кожа е сигурен начин да го процените нивото на вашето генерално здравје. Секако, некои луѓе имаат проблеми со кожата како акни, а освен тоа се совршено добри – но квалитетот на кожата може да ви укаже дека има некои поголеми проблеми. Лошиот начин на исхрана може навистина да влијае на квалитетот на вашата кожа, а ако приметувате флеки како стрии? Тоа треба да ви каже дека нешто не е во ред.

  1. Проблеми со спиење

Не можете да заспиете навечер? Тоа може да е индикација дека некои аспекти од вашиот живот треба да се променат. Без разлика дали ја јадете погрешната храна, консумирате премногу кофеин доцна во денот, или не ослободувате доволно енергија во текот на денот, тоа што не можете да заспиете претставува проблем – што потоа носи други проблеми.

  1. Проблеми со одење во тоалет

Забележете ја бојата на вашата урина, и дури и колку често одите по голема нужда – овие две мерки можат да ви пружат значителен увид за вашето генерално здравје. И бидејќи ќе прашате – вашата урина треба да биде бледа жолта боја – и пожелно е да е без мирис. Што се однесува до фреквентноста на одење по голема нужда, има широк опсег. Но сé додека одите редовно, најверојатно сте добро. И не ги игнорирајте непријатните детали во вашата истрага.

  1. Зависност од балсам за усни

Доколку ви се усните цело време испукани, и гледате дека не можете да живеете без балсам за усни, тоа е еден начин на кој вашето тело ви кажува дека нешто не е во ред. Конкретно, состојбата на вашите усни е индикатор за нивоата на витамини во вашето тело. Ако ви се испукани усните, можеби не примате доволно витамини – па затоа почнете да јадете разнолик начин на исхрана, и добијте ги сите хранливи материи што ви се потребни.

  1. Лоши нокти

Доколку состојбата на вашите усни не ви е доволно силен индикатор, ноктите на вашите прсти, и на рацете и на стапалата, треба исто така да ве предупредат ако не сте здрави. Забележете дали има испакнати делови, промени на бојата и тумби на вашите нокти – знаци што би требало да означат тревога. Вашите нокти можат да ви укажат многу за вашата генерална здравствена состојба, па ако нешто е чудно, не го игнорирајте.

  1. Варирање на телесната температура

Не е нормално да имате ледено студени стапала и раце. Да, може да играат улога и фактори во околината, но доколку гледате дека ви се екстремитетите постојано ледено студени, тоа може да е знак за кардиоваскуларни проблеми. Конкретно, студени раце или стапала може да значат дека имате проблеми со циркулацијата и дека вашето тело не прима крв кадешто треба таа да оди. Доколку е ова хроничен проблем, треба да го проверите.

  1. Заматен ум

Станува сосема јасно дека нашата когнитивна способност и здравје на мозокот се тесно поврзани со нашата физичка состојба. Тоа значи дека прекумерната тежина и покачени нивоа на телесни масти може да имаат значително влијание на нашата способност да размислуваме и резонираме. Ова малку заплашува, но исто така е и поле на истражување што ветува многу. Па, ако не можете да формирате силна мисла, тоа може да е знак дека е време да ослабете малку.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma