Кој е пољубоморен, мажите или жените?

31 јануари, 20160
5

Ова се научни факти. Дознајте кој е повеќе љубоморен мажите или жените, а има и некој уште поинтересни податоци.

Психологијата денес разликува два типа на љубомора, емоционална која е претежно женска и сексуална, која претежно е машка, меѓутоа новите истражувања открија дека и мажите и жените сепак повеќе им смета сексуално изневеруваљњ од емотивно.

Мажите низ еволуција секогаш тежнееле да се осигураат дека ќе остават свое потомство, па нивната љубомора е развиена во тој правец. Нив многу повеќе им смета доколку нивната партнерка има секс со друг маж, бидејќи тогаш неможат да бидат сигурни дали ќе роди нивно или туѓо дете.

Жените, од друга страна, знаат дека детето е нивно, но се плашат од тоа нивниот маж да не се поврзе емоционално со друга жена. Жените се поосетливи на емоционална измама.

Межутоа спроведено е истражување кое ги испитувало и двата типа на љубомора и откриено е дека и на жените и на мажите повеѓе им пречи сексуално неверство од емотивно. Сепак кај жените е поизразена емотивната љубомора него кај мажите.

Што се однесува до прашањето кој е повеќе љубоморен – жените победија во двата случаји и официјално се прогласени за пољубоморни.

Уште една интересна работа која е утврдена е тоа дека генетиката игра многу голема улога. Досега се сметало дека воспитувањето и влијанието на средината се пресудни фактори кои влијаат на тоа дали личноста ќе биде љубоморна , меѓутоа сега е познато дека генетиката влијае 30%.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber