Шесте најдалечни места на човечката цвилизација

13 септември, 20160
16

 

  1. Алерт, Канада

Малото село Алерт лежи на врвот на територијата Нунавут во Канада, на 804 километри под Северниот Пол. Со само пет жители преку целата година, Алерт е едно од најдалечните и опасни места во светот.

Remote Places Alert Canada

Опколен со Арктичкиот Океан, температурите во овој регион стигнуваат до 40 степени под нула. Поради близината до Северниот Пол, Алерт е подложен на 24-часовна темнина за време на зимата и 24-часовна светлина на лето.

Alert Snow Bank Outpost Photograph

  1. Тристан да Куња

Remote Places Tristan da Cunha

Лоциран во јужниот Атлантски Океан, Тристан да Куња е архипелаг од мали острови кој се смета за најдалечното и осамено населено место во светот. Опкружен со карпест терен и налетни води, островот е пристапен само со брод од најблиските негови соседи, Јужна Африка и Јужна Америка, кои се наоѓаат на оддалеченост од 2.400 и 3.360 километри последователно.

Вкупно 271 човек живеат на островите и работат како земјоделци и занаетчии. Тие сепак имаат телевизиски станици и пристап до интернет преку сателит.

Most Remote Places In Human Civilization

Tristan da Cunha Island Remote Places

  1. Општина Мотуо, Кина

Remote Places Motuo County Panorama

Скриена во Тибетската автономна област на Кина, општината Мотуо е едно од најизолираните предели на светот, потполно отсечена од нејзините соседни градови. Обидите да се изгради пат кон општината биле неуспешни поради несигурниот терен, кој е постојано карактеризиран со лизгања на земјиштето и лавини, а со тоа претставува едно од најдалечните места на човечката цивилизација.

Единствениот пристап до овој предел е пешачење преку маршрута на замрзнато земјиште низ Хималаите и со преминување на висечки мост. Но, ризикот се исплати поради неговите густи и богати шуми што го опкружуваат овој недопрен тибетски пејзаж.

Motuo County Town Remote Places

Most Remote Places Motuo County Trees

  1. Станица МекМурдо, Антарктика

Most Remote Places In The World McMurdo Station Town

Лоцирана буквално на дното на светот, Антарктика е природно едно од најдалечните места на Земјата. Иако нема постојани жители во замрзнатиот предел, на континентот престојуваат сезонски истражувачи и научници.

Remote Places McMurdo Station Panorama Picture

Станицата МекМурдо, лоцирана на северниот крај на Антарктика, е најнаселениот истражувачки центар со приближно 1.200 научници кои работат во тој дел. Иако е екстремно изолиран од соседните земји, во МекМурдо има три воздушни писти, што значи дека жителите можат лесно да пристапат до регионот и до многу современи погодности.

McMurdo Station Panorama

  1. Итокортоормит, Гринланд

Доколку мислите дека е тешко да се изговори името, замислете како им е на 500-те луѓе кои живеат во овој пуст предел. Селото е лоцирано на источниот брег на Гринланд и се наоѓа северно од Исланд. Гринланд е опколен со мраз, па водите што го опкружуваат ова село се замрзнати скоро преку целата година, така што пристап до регионот со брод е скоро невозможен. Покрај тоа, малиот аеродром на островот ретко прима летови.

Most Remote Places Ittoqqortoormiit Greenland

Поголемиот дел од жителите опстојуваат со ловење и рибарење, со тоа што поларните мечки и китовите се најчесто уловените животни.

Ittoqqortoormiit Photograph

Remote Places Ittoqqortoormiit

  1. Енгл Инлет, САД

Angle Inlet Minnesota

Лоциран во државата Минесота, Енгл Инлет е дом на 150 луѓе и до таму може да се стигне само преку Канада. Овој предел е најпознат по риболовните екскурзии и таму постојат многу мал број на локални продавници и ресурси. Учениците стигаат до нивното еднособно школо со моторни санки во зима и со чамци на лето.

Most Remote Places Angle Inlet Scenery

Angle Inlet

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma