Тестенини во сос од маслинки
Ако сте љубител на тестенините ова е вистинскиот избор за вас. Денес подгответе нешто вкусно, лесно и едноставно…
За ова јадење ви се потребни:
500 грама фусили (макарони, шпагети),
200-300 грама маслинки (исечкани),
1-2 главици кромид,
3-4 чешниња лук,
1-2 лаврови ливчиња,
500 мл доматен сос,
малку свеж магдонос (ситно исечкан),
1/2 кафена лажичка нане,
малку морско оревче,
1/2 супена лажица шеќер,
50-70 мл масло за готвење,
малку сол (по вкус) и
малку црн пипер (по вкус)
Начин на подготовка
Едно пакување шарени, а може и обични макарони се варат според упатството што е дадено на нив и се оставаат уште 10 минути во истата вода за убаво да набабрат. Потоа се цедат. На маслото се пржи сечканиот кромид и се додава лукот. Кога е убаво стаклено испржен, се додаваат сечканите маслинки и пак на умерен оган се пропржува. Се додаваат доматното пире, магдоносот, нането, црниот пипер, морското оревче, лавровите ливчиња и сѐ убаво се запржува. На крајот се додава шеќерот, се промешува и се трга од оган. На исцедените макарони полеваме од сосот и послужуваме. Може над нив да се изренда и сирење.