Боровинките се најздрави за јадење свежи, што значи дека сега е најдобро време да уживате во ова овошје. Неколку неодамна објавени студии ги потврдија здравствените својства на боровинките, вкусно овошје, примамливата сино-виолетова боја, чија сезона е сега.
Споредено со другите овошја, боровинките имаат најголема количина на антиоксиданти и други фитохемикалии кои го намалуваат притисокот, ја подобруваат меморијата, ги намалуваат воспалителните процеси во организмот и го забавуваат стареењето, односно нè прават здрави и природно стари.
Резултатите од неколку студии на оваа тема покажаа дека чаша боровинки на ден помага во намалување на притисок, а благодарение на антоцијанинот, флавоноид кој му дава боја на боровинки, ги зачувува и крвните садови.
Покрај тоа, боровинките ја зголемуваат меморијата кај постарите лица.
И ова не е крај. Редовното консумирање на боровинки го ублажува воспалението во организмот и со тоа се спречува развојот на хронични заболувања. Бидејќи имаат низок гликемиски индекс, богат со витамин Ц и растителни влакна, тие се исто така добар избор за дијабетичари.
Боровинките се најздрави за јадење свежи, што значи дека сега е најдобро време да уживате во оваа овошје. Но, тие се исто така хранливи и замрзнати, така што се достапни во текот на целата година.
Можете да ги консумирате на безброј начини. Ставете ги во пити и колачи - тие се совршено за облекување на cheesecake, но исто така може да направете вкусен сос. Можете да ставите боровинки во пијалаци, јогурт или да ги направите џем.