СИТЕ ПРАВАТ ЕДНА ГОЛЕМА ГРЕШКА КОГА ЈАДАТ БАНАНА: Ако го направите ова штом ќе ги излупите, и вие сте меѓу нив!

23 јануари, 20190
349841_banane-2_ls

Кога ќе одлучите да изедете банана, ако сте како повеќето, веднаш штом ќе ја излупите, ќе направите сосема погрешен чекор.

Конците на бананата се најомразени кај повеќето луѓе. Омразата према овие конци оди толку далеку што постојат стотици блогови на интернет посветени исклучиво на таа омраза.

А овие конци не само што имаат официјално име, туку и важна улога во здравјето.

Конците се всушност floemi – комплексни растителни ткива и само благодарение на нив бананата, како што расте, ги добиваат сите потребни хранливи материи.

– Во однос на остатокот од бананата, овие конци содржат повеќе различни видови на влакна – вели Николас Гилит, професор по органска хемија, за “Hafington post”.

Не само што овие конци содржат повеќе влакна, но исто така и витамини А и Б6.

Секако, се препорачува, вели тој, да не ги отстраните од бананите бидејќи се нутритивно побогати од остатокот од плодот.

А кога сме веќе кај бананите, нутритивноста зависи и од степенот на зрелост – речиси целосно зелени банани се погодни за луѓето кои имаат проблем со дијабетес, а доста зрели банани полни со шеќер се добри за луѓето кои се многу физички активни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber