1.Карамбола
Уникатно тропско овошје во форма на везда со кисел вкус, по потекло од Индонезија.
2. Кумкват
Цитрусно овошје со овален облик со кора за јадење и невообичаен горк-сладок вкус. Во Хрватска се произведува во најголем дел во подрачјето на Далмација
3. Питаја
Исто така познат како „овошен змеј“, потекнува од семејство кактуси од Централна Америка.
Питаја содржи многу витамини и минерали како што се: рибофлавин, ниацин, железо, фосфор, витамин Ц, витамин А и калциум.
4. Киано
По потекло од Африка, се одгледува во Нов Зеланд. Тој е добар извор на витамин Ц, калиум и железо.
5. Мангостин
Популарно тропско овошје, родно во Индонезија. Тој е богат извор на растителни влакна, витамин Ц и умерено количество на витамин Б.
6. Кимши
Многу популарно јадење во Кореја направено од ферментирана црвена или зелена зелка. Тој е одличен извор на витамини А, Б и Ц.
7. Черимоја (тропско јаболко)
Големо тропско овошје чиј вкус е комбинација од ананас, папаја и банана. Богат е со витамин Ц, калциум и железо.
8. Лукума
Невообичаено овошје кое цвета во високите Анди. Карактеристично со високи нивоа на каротин, овој моќен антиоксиданс го намалува ризикот од заболување и го зајакнува имунитетот. Тој е богат извор на витамин Б3.
9. Амарант
Здрава псеудо-житна култура без глутен. Богат е со протеини, калциум, магнезиум, витамин Е.
10. Рамбутан
Тропско овошје, потекнува од малезискиот архипелаг. Плодот е влакнест, црвен или жолт. Јадливо слатко бело месо е прикачено на семето.
Тој е одличен извор на витамин Ц и калциум.