Јогурт е меѓу омилените пијалоци со млеко на многу луѓе, што има корисен ефект врз организмот.
Јогуртот содржи здрави бактерии „Lactobacillus acidophilus“ и „Streptococcus thermophillus“ кои ги потиснуваат штетните бактерии.Една чаша јогурт содржи значителни количини калиум, фосфор, рибофлавин, јод, цинк и витамин Б5, витамин Б12.
За рамен стомак
Студијата на Универзитетот во Тенеси во Ноксвил откри дека луѓето кои пиеле 500 грама јогурт на ден, во комбинација со намален внес на калории, изгубиле 22 проценти поголема тежина и 81 процент повеќе масти во стомакот отколку луѓето кои ја прескокнуваат оваа закуска. Тие, исто така, ја задржаа една третина повеќе мускулна маса.
„Со конзумирање на јогурт, внесуваме калциум во организмот, што помага да се лачи помалку од хормонот кортизол, што го олеснува слабеењето, додека аминокиселините помагаат во согорувањето на масните наслаги“, рече Др. Мајкл Земел, професор по исхрана и автор на студијата.
Го регулира варењето на храната
Името „активна култура“ што се наоѓа во чаша јогурт значи дека содржи пробиотици, односно добри бактерии кои живеат во нашиот дигестивен тракт и помагаат во исфрлање на штетните микроорганизми. Денес, многу видови јогурт содржат и специјални видови на пробиотици кои помагаат при варењето или го зајакнуваат имунитетот.
Добијте многу витамини
Само една чаша јогурт е добар извор на калиум, фосфор, рибофлавин, јод, цинк и витамин Б5. Исто така, содржи витамин Б12, кој помага во одржување на здравјето на нервниот систем.
Конзумирањето повеќе јогурт може да помогне во надополнувањето на ова: 220 гр јогурт содржи 1,4 микрограми витамини, што е 60 проценти од дневната препорачана доза за жени.
Помага при закрепнување по вежбањето
Со правилна количина на протеини и јаглени хидрати, јогуртот е одличен избор после вежбање, по можност во рок од 60 минути по тренингот.
Протеините обезбедуваат аминокиселини кои се неопходни за мускулите во обновувањето, а јаглените хидрати ги враќаат осиромашените резерви на енергија во мускулите. Бонус е ако пиете вода со јогурт. Имено, протеините од јогурт им помагаат на цревата да апсорбираат вода, што има позитивен ефект врз хидратацијата на целиот организам.
Регулира висок притисок
Повеќето од нас (околу 70%) внесуваат двојно повеќе од препорачаната дневна доза на сол секој ден, а тоа може да доведе до висок крвен притисок, бубрези и срцеви заболувања.
Калиумот од јогурт (600 мг калиум на 220 гр јогурт) помага во исфрлање на вишокот сол од организмот.
Студијата објавена во американскиот журнал за клиничка исхрана открила дека луѓето кои консумирале две или повеќе порции јогурт на ден го намалуваат ризикот од развој на висок крвен притисок за 54 проценти во споредба со луѓето кои консумирале помали порции.
Помага во борбата против настинки
Според резултатите од студијата на Универзитетот во Виена, лесно ќе ја прескокнете сезоната на студ и грип, ако пиете 100 гр јогурт на ден.Истражувањата покажаа дека жените кои консумираат најмалку 100 гр јогурт на ден имаа поактивни Т-клетки (кои се борат со болести и инфекции) отколку што имаа пред да започнат редовно да ја консумираат оваа храна.
„Здравите бактерии од јогурт го сигнализираат имунолошкиот систем за борба против штетните бактерии“, вели авторот на студијата Др. Алекса Мејер.
Резултатите од студијата објавена во „Журнал за исхрана“ покажуваат дека луѓето кои консумирале 200 гр јогурт на ден, со помала веројатност покажуваат симптоми на алергија од луѓето кои не пиеле јогурт редовно.
Убава насмевка
И покрај шеќерот во неговиот состав, овошниот јогурт не предизвикува расипување на забите. Научниците од универзитетот Мармара во Турција ги тестираа нискокалоричните, лесни и овошни вкусови на јогурт и откриле дека ниту еден од нив не им штети на забите, што е најчеста причина за расипување на забите.
Исто така, млечна киселина од јогурт ги штити непцата. Затоа, ако сакате да го намалите ризикот од забни заболувања и да пиете до 60 проценти најмалку 50 гр јогурт на ден.
Ќе ве задржи сити подолго
Јогурт е одличен извор на протеини, но сепак постои еден вид кој содржи дури и двојна доза.
Станува збор за грчки јогурт, за кој се покажа дека има до 20 g протеини по чаша, додека традиционалните типови јогурт може да тежат само 5 грама.
Протеините од јогурт може да го намалат чувството на глад. Така, беше објавена студија во списанието „Апетит“ во која се покажа дека оние испитаници кои консумирале грчки јогурт по ручек се чувствувале поцелосно од оние од групата што јаделе јогурт со помалку протеини.