Неодамнешното истражување за влијанието на дефицитот на витамин Д врз сериозноста на развојот на болеста кај пациенти со ковид-19 покажа дека смртноста е дури седум пати поголема кај оние со недостаток на витамин Д. Но, за разлика од витамин Ц, витамин Д исто така може да се претера, понекогаш со тешки последици.
Кон крајот на октомври, N1 напиша за важноста на доволното ниво на витамин Д кај луѓето во намалувањето на ризикот од развој на тешки симптоми кај ковид-19 болест.
Тоа беше студија на 197 пациенти кои биле лекувани во универзитетската болница „Маркиз де Валдесила“ во Сантандер, Шпанија, каде се покажало дека дури 82,2 проценти од пациентите имале недостаток на витамин Д во тоа време. Дека тоа не е случајно, покажа и фактот дека во тоа време околу 40 проценти од општата популација во Шпанија имаше премалку витамин Д.
Студија на научници од медицинскиот колеџ „Махарани Лакми Баи“ во Јанси, објавена во „Природа“, открила дури седум пати повисоки стапки на смртност од ковидот кај многумина оние кои имале недостаток на овој витамин во споредба со оние кои го имале во препорачаните количини.
Недостаток на витамин Д со години се смета за глобален здравствен проблем. Научните публикации наведуваат недостаток на „пандемија“ на овој витамин. Пред точно две години, група хрватски експерти, вклучително и Žеjка Карин, директор на Институтот за хигиена во Сплит, објави студија на Меѓународниот весник за истражување на животната средина и јавно здравје за тоа колку далматински деца од предучилишна возраст страдаат од недостаток на витамин Д деца.
Тоа беше студија од времето кога имаше помалку сончева светлина во Далмација поради доаѓањето на есента, па овие последици беа логични, бидејќи околу 90 проценти од овој витамин, можеби и повеќе, се синтетизира под влијание на сончевата светлина, додека преостанатата количина ја внесуваме во организмот храна Тоа е група од 7 витамини, секостероиди растворливи во маснотии, од кои Д2 и Д3 се најважни за луѓето, а последниот е оној што најлесно го компензира недостатокот на витамин Д во организмот, што е значајно за време на пандемијата на кавидите.
Важноста на витаминот Д во организмот е огромна; од метаболизмот на калциум, па оттука и рахитис во случај на сериозен недостаток на витамин Д, преку модулација на изразување на многу гени, имунолошкиот систем (!) – бели крвни зрнца, работа на голем број жлезди …
Да се има доволно витамин Д во организмот е од витално значење. Само, што ако внесувањето на капки витамин Д што ги купивте во аптека е претерано?
Со витамин Ц, работата е едноставна. Вишокот едноставно се излачува од телото. Витаминот Д, сепак, ако е премногу во организмот, може да доведе до гадење, постојана жед, често мокрење …, кои се само поблаги симптоми. Вистинските проблеми се јавуваат ако се појави хиперкалцемија, ако се оштетени крвните садови, срцето, бубрезите, што на крајот може да пропадне. Во овој случај, веќе зборуваме за токсичноста на витамин Д, бидејќи тој се внесува во организмот значително над препорачаните дози (на пример, оние што би можеле да ги прочитате на кутијата со капки што сте ги купиле во аптека).
Токсичноста на витамин Д, или хипервитаминоза Д, Клиниката Мајо од САД на својата веб-страница наведува дека се јавува, за среќа, ретко, но кога ќе се развие, тоа е сериозна состојба, која никогаш не е предизвикана од прекумерно изложување на сонце или внесување на витамини од храната. отколку со невнимателно земање додатоци на овој витамин:
„Токсичноста на витамин Д може да доведе до болка во коските и проблеми со бубрезите, како што е формирање камења.
Третманот може да вклучува интравенски течности и лекови, како што се кортикостероиди или бисфосфонати.
„Докажано е дека земањето 60 000 IU витамин Д на ден за неколку месеци предизвикува токсичност“, стои на веб-страницата на клиниката, истакнувајќи дека ова е доза 100 пати поголема од препорачаната.
„Дози повисоки од препорачаната дневна доза понекогаш се користат за лекување на медицински проблеми како што се недостаток на витамин Д, но тие се даваат само под надзор на лекар во одредена временска рамка“, се наведува понатаму.
Постојат голем број на состојби кои укажуваат на прекумерно внесување на витамин Д; покачени нивоа на соединенија што содржат азот во крвта, покачени нивоа на протеини во урината, нервоза, на крајот може да доведат до формирање на структури на калциум во меките ткива. Тогаш бубрезите, црниот дроб или срцето можат да бидат оштетени.