Американските научници откриле што влијае на трансмисијата на Ковид 19
![xdfvgbhnjm](https://popara.mk/wp-content/uploads/2020/08/xdfvgbhnjm.jpg)
Д-р Гари Ворен, главен истражувач на престижната американска компанија САИК, во својот труд „Внесувањето на јод за намалување на трансмисијата на Ковид-19 и смртноста од Ковид-19“ објавен во Порта за истражување, истакна дека дневниот внес максималната препорачана количина на јод доведува до апоптоза – клеточна смрт на клетките заразени со вирусот, спречувајќи го нејзиното понатамошно ширење.
![COVID-19 and pig viruses – what can we learn? - Articles - pig333 ...](https://www.pig333.com/3tres3_common/art/pig333/15938/covid19_160085.jpg?w=820&q=1)
Дневниот внес од 1,5 до 2,4 милиграми по човек (во зависност од телесната тежина), како што е откриено, ја зголемува подготвеноста на телото да се бори против Ковид-19. Колку повеќе луѓе го зголемуваат внесот на јод до максималното препорачано ниво, значително се намалува можноста за пренесување Ковид-19, а со тоа и смртност. Тајланд, Филипините и Виетнам веќе започнаа со употреба на јод за специфична дополнителна заштита на медицинскиот персонал, покрај неизбежните маски, вселенска облека и нараквиците. Јодот најмногу се наоѓа во алги, морска риба и кујнска сол.
![Iodized Salt Or Non-Iodized Salt? | Healthy Cooking | Andrew Weil ...](https://cdn.drweil.com/wp-content/uploads/2016/12/iStock_73494471_LARGE-why-buy-iodized-salt.jpg)