„Ауу, мачко,ти си добра!“: Мажите би можеле да бидат казнети за пуштање на жени во оваа држава!

22 ноември, 2020
какака

Секоја жена го знае непријатното чувство кога мажите и се пушатаат или и свиркаат на улица. Но, тоа е казниво во Германија, освен ако пуштањето само по себе не е навредливо. Еден студент започнал петиција за промена на законот.

Пуштањето на жени на улица од многу мажи сè уште се смета за комплимент. Но, ваквото довикување или свиркање,жените најчесто го перцепираат како вознемирување. Тие објавуваат примери на Инстаграм, а во многу градови предупредуваат на овој проблем со пишување предупредувања на тротоарите.

Слично вознемирување се случува во виртуелниот простор, на социјалните мрежи.

Досега ваквите сексистички навреди на мажи кон жени во Германија остануваат без последици. Но, студентот Антони Квел (20) од градот Фулда има намера да го смени тоа. Во август, тој започна онлајн петиција до Министерството за правда и семејство. Веќе е потпишан од повеќе од 65 000 луѓе.

Не секој маж го прави тоа, но секоја жена го знае тоа. Catcalling се нарекува вербално сексуално вознемирување. Довикувањето не треба да се меша со комплименти. Довикувањето е искористување на доминацијата и моќта – се вели во петицијата.

Германскиот закон предвидува казни за навреда: парична казна или, во особено тешки случаи, затворска казна до две години. Во некои случаи, овој член од законот важи и за вербално сексуално вознемирување на улица.

Но, изјавите како „имате убаво тело“ не спаѓаат во тој напис.

Додворувањето не е вознемирување
Според истражувањето спроведено од Фондацијата за европски прогресивни студии, две третини од жените во Германија барем еднаш во последните две години слушнале свирежи на улица. Повеќе од 40 проценти од нив доживеале навреди, шеги, сексистички навреди или гестови. Една третина од нив се жени под 25 години.

Постојат различни случаи. Се разбира, ние се радуваме на некои форми на внимание. Ако жената со нетрпение го очекува тоа, тоа е нејзино право – вели Антонија Квел за ДВ.

Но, додава тој, мора да се обрне внимание на жените кои имаат вознемирувачки искуства.

Како да се докаже кривично дело?
Но, има и критичари на петицијата. Некои сметаат дека германското општество не е доволно зрело. Други сметаат дека проблемот е прашање на интерпретација, бидејќи малтретирањето е субјективно искуство. Покрај тоа, велат тие, казната ќе отвори простор за недоверба и одмазда. Многумина се сомневаат дека уличното вознемирување може воопшто да се докаже, а сторителите се казнети.

Што мислите, дали сексистичките коментари и невкусните навреди треба да бидат казниви со закон и во Македонија? Споделете со нас преку коментарите!

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber

- Roblox Vega X Exploit